El naixement del Premi Crexells
El 13 de desembre de 1926 moria a Barcelona, després d’una operació quirúrgica errònia, l’escriptor, filòsof i economista Joan Crexells i Vallhonrat. Assistent assidu de la Penya de l’Ateneu, reunida al voltant de Joaquim Borralleras, els seus amics van quedar desolats. Un any després, tal com va explicar Josep Pla a La Publicitat, enmig d’una conversa sobre el prestigiós premi Goncourt, va sortir la idea de crear un guardó que premiés la millor novel·la en català, tant publicada com inèdita. El nom de Crexells va sorgir de seguida com un homenatge a l’amic prematurament desaparegut. Cal tenir en compte que la literatura catalana es trobava en aquell moment enmig d’un debat sobre la novel·la, en el qual havien intervingut Josep Maria de Sagarra o Carles Riba, que havia pronunciat a l’Ateneu la polèmica conferència «Una generació sense novel·la».
Un premi sempre polèmic
El dia 13 de desembre de 1928, l’expectació a l’Ateneu era màxima. El jurat del premi Crexells, format per figures tan prestigioses com Pompeu Fabra –com a president–, Carles Rahola, Josep Maria Lopez-Picó, Agustí Calvet –Gaziel–, Josep Maria Junoy, Carles Riba i Just Cabot, com a secretari, havia d’anunciar el guanyador de la primera edició del Crexells. La sorpresa va ser enorme quan es va saber que el primer Crexells quedaria desert. El jurat va considerar que cap de les obres presentades –entre les quals hi havia L’home que es va perdre, de Francesc Trabal; Cartes de lluny, de Josep Pla; Històries de la carn i de la sang, d’Agustí Esclasans, i Vida interior d’un escriptor, de Joan Puig i Ferreter– reunia mèrits suficients per ser premiada, ja que «no s’adaptaven a l’esperit de la Fundació».
La decisió del jurat va provocar un enorme debat en els cercles intel·lectuals i periodístics. Una polèmica que es va aturar quan l’any següent Puig i Ferreter va ser premiat per El cercle màgic, que deixava sense premi Fanny, de Carles Soldevila, una de les grans favorites.
A continuació us adjuntem una mostra d’aquestes polèmiques que diferents intel·lectuals i periodistes van mantenir als diaris de l’època, cortesia de Papers Vells.
JOSEP PLA La institució del premi “Joan Crexells”, article publicat a La Publicitat el 9 de desembre de 1927.
JOSEP MARIA JUNOY Un premi-aniversari, article publicat a La Veu de Catalunya l’11 de desembre de 1927.
FRANCESC MADRID Un premi literari, article publicat a L’Esquella de la Torratxa el 27 de gener de 1928.
MANUEL BRUNET El premi Joan Crexells, article publicat a La Publicitat el 14 de desembre de 1928.
JOSEP NAVARRO COSTABELLA No podem tenir novel·la?, article publicat a La Veu de Catalunya el 15 de desembre de 1928.
El problema econòmic del novel·lista, article publicat a La Veu de Catalunya el 16 de desembre de 1928.
JOSEP FARRAN I MAYORAL Consideracions generals a l’entorn del Premi Crexells, article publicat a La Veu de Catalunya el 16 de desembre de 1928.
PRUDENCI BERTRANA Ni amb tot l’or del món!, article publicat a La Veu de Catalunya el 16 de desembre de 1928.
CARLES CAPDEVILA Consagració o estímul?, article publicat a La Publicitat el 18 de desembre de 1928.
CARLES SOLDEVILA Per què no tenim novel·la?, publicat a La Publicitat el 19 de desembre de 1928.
FRANCESC MADRID Després de l’acord, article publicat a L’Esquella de la Torratxa el 21 de desembre de 1928.
JOAN ESTELRICH Entorn del “Premi Crexells”. Algunes reflexions, article publicat a La Veu de Catalunya el 23 de desembre de 1928.
JOSEP PLA Indiscrecions sobre el Premi Joan Crexells, article publicat a La Veu de Catalunya el 28 de desembre de 1928.
Per Joanot Martorell, article publicat a La Veu de Catalunya el 2 de gener de 1929.
JOAN PUIG I FERRATER És així!, article publicat a La Publicitat el 2 de gener de 1929.
JUST CABOT El que diu el secretari, article publicat a Mirador el 15 de desembre de 1932.
